ROSARA este un soi foarte timpuriu, de consum, cu tuberculi foarte aspectuoși, cu coaja roșie și calități culinare excelente, tip culinar B. Este un soi foarte productiv și rezistent la degenerare, la mană pe frunze si tuberculi, râia comună și pătare feruginoasă a pulpei.
Plantă
Maturitate
foarte timpurie
Tip plantă
intermediar
Creștere tufă
înălțime medie
Culoare floare
roșu violet
Dezvoltare foliaj
rapidă
Număr tuberculi
mediu
Repaus germinativ
mediu
Caracteristici
Formă
lung ovală
Culoare coajă
roșu
Adâncime ochi
superficială
Culoare pulpă
galben
Aspect
neted
Rezistențe
Râie neagră
Patotip 1
Nematozi
Ro 1, 4
Mană la frunze
medie
Mană la tuberculi
mare
Râie comună
medie – mare
Rizoctonia
medie – mare
Erwinia
mare
Pătare feruginoasă a pulpei
mare
Vătămări mecanice
mare – foarte mare
Înnegrire pulpă
mare
PVY
foarte mare
PLRV
mare – foarte mare
Producție si Calitate
Destinație producție
consum, vânzare directă
Producție
medie – mare
Producție peste standard
medie – mare
Producție sub standard
mică
Tip culinar
B
Decolorare pulpă fiartă
mică – medie
Decolorare pulpă crudă
mică
Substanță uscată
mică - medie